Jak wykonać domowe naturalne kosmetyki

Jak wykonać domowe naturalne kosmetyki

Drogeryjne półki uginają się od kosmetyków, jednak ich skład często jest daleki od doskonałości. Kiedy już znajdziesz krem, dopasowany do rodzaju twojej skóry i bez zbędnych chemicznych dodatków okazuje się, że kosztuje krocie. Tymczasem, możesz pielęgnować ciało przy minimalnych kosztach, korzystając z tego, co masz w kuchni. Podpowiadamy, jak wykonać domowe naturalne kosmetyki!

Ważną sprawą, o której często zapominamy podczas pielęgnacji twarzy jest woda. Być może to wcale nie nieodpowiednio dobrane kosmetyki są problemem, a zbyt twarda woda, którą myjesz twarz. Jeżeli do mysia dodatkowo używasz mydła tylko potęgujesz uczucie ściągnięcia, suchości, a nawet pieczenia. Używanie zwykłego mydła jest dla twarzy bardzo niekorzystne, zwłaszcza w przypadku skóry suchej i wrażliwej. Warto mieć pod ręką przefiltrowaną wodę i właśnie jej używać do mycia twarzy.

Z naturalnych kosmetyków polecamy mleczko migdałowe. Jak je wykonać? To proste: potrzebujesz 1 szklankę surowych migdałów i 3 szklanki wody, oczywiście przefiltrowanej. Migdały zalej wodą i odstaw na 6 godzin do nasączenia. Po tym czasie odlej wodę używaną do nasączania i zastąp ją wodą przefiltrowaną. Zmiel całość, a powstałą mieszankę przeciśnij przez gazę. Mleczko migdałowe gotowe! Używaj go jako kosmetyku oczyszczającego.

Każda skóra od czasu do czasu powinna być potraktowana peelingiem. Przygotuj w domu łagodny, miodowy peeling, który złuszczy i usunie martwy naskórek bez podrażnień. Pół łyżki stołowej miodu wymieszaj z połową łyżki soli kuchennej. Jeżeli dodasz łyżkę mąki kukurydzianej lub cynamonu uzyskasz dodatkowo działanie odmładzające. Mieszankę wmasuj okrężnymi ruchami w skórę twarzy i po 2 minutach spłucz przefiltrowaną wodą.

Skóra wymaga również odżywienia i dawki witamin. Możesz jej to zapewnić stosując domowej roboty maseczkę winogronową idealną do skóry normalnej. Przygotuj 6-7 owoców białych winogron, oddziel skórki, usuń nasiona i wymieszaj z łyżką stołową śmietany. Przygotowaną maseczkę nałóż na twarz i pozostaw na 20-30 minut. Po tym czasie zmyj ją przefiltrowana wodą i delikatnie osusz twarz ręcznikiem. W przypadku skóry wrażliwej zastosuj maseczkę owocowo-warzywną. Przygotuj 2 łyżki stołowe rozgniecionej brzoskwini, łyżkę posiekanej cytryny, łyżkę startego ogórka i wymieszaj je delikatnie z połową szklanki mąki pszennej. Tak przygotowana maseczkę nałóż na twarz i po 15 minutach spłucz.

Pamiętaj, że maseczka powinna być przygotowana bezpośrednio przed nałożeniem, a użyte składniki (owoce, śmietana) muszą być świeże.

Dodaj komentarz