Drogeryjne półki uginają się od kosmetyków, jednak ich skład często jest daleki od doskonałości. Kiedy już znajdziesz krem, dopasowany do rodzaju twojej skóry i bez zbędnych chemicznych dodatków okazuje się, że kosztuje krocie. Tymczasem, możesz pielęgnować ciało przy minimalnych kosztach, korzystając z tego, co masz w kuchni. Podpowiadamy, jak wykonać domowe naturalne kosmetyki!
Ważną sprawą, o której często zapominamy podczas pielęgnacji twarzy jest woda. Być może to wcale nie nieodpowiednio dobrane kosmetyki są problemem, a zbyt twarda woda, którą myjesz twarz. Jeżeli do mysia dodatkowo używasz mydła tylko potęgujesz uczucie ściągnięcia, suchości, a nawet pieczenia. Używanie zwykłego mydła jest dla twarzy bardzo niekorzystne, zwłaszcza w przypadku skóry suchej i wrażliwej. Warto mieć pod ręką przefiltrowaną wodę i właśnie jej używać do mycia twarzy.
Z naturalnych kosmetyków polecamy mleczko migdałowe. Jak je wykonać? To proste: potrzebujesz 1 szklankę surowych migdałów i 3 szklanki wody, oczywiście przefiltrowanej. Migdały zalej wodą i odstaw na 6 godzin do nasączenia. Po tym czasie odlej wodę używaną do nasączania i zastąp ją wodą przefiltrowaną. Zmiel całość, a powstałą mieszankę przeciśnij przez gazę. Mleczko migdałowe gotowe! Używaj go jako kosmetyku oczyszczającego.
Każda skóra od czasu do czasu powinna być potraktowana peelingiem. Przygotuj w domu łagodny, miodowy peeling, który złuszczy i usunie martwy naskórek bez podrażnień. Pół łyżki stołowej miodu wymieszaj z połową łyżki soli kuchennej. Jeżeli dodasz łyżkę mąki kukurydzianej lub cynamonu uzyskasz dodatkowo działanie odmładzające. Mieszankę wmasuj okrężnymi ruchami w skórę twarzy i po 2 minutach spłucz przefiltrowaną wodą.
Skóra wymaga również odżywienia i dawki witamin. Możesz jej to zapewnić stosując domowej roboty maseczkę winogronową idealną do skóry normalnej. Przygotuj 6-7 owoców białych winogron, oddziel skórki, usuń nasiona i wymieszaj z łyżką stołową śmietany. Przygotowaną maseczkę nałóż na twarz i pozostaw na 20-30 minut. Po tym czasie zmyj ją przefiltrowana wodą i delikatnie osusz twarz ręcznikiem. W przypadku skóry wrażliwej zastosuj maseczkę owocowo-warzywną. Przygotuj 2 łyżki stołowe rozgniecionej brzoskwini, łyżkę posiekanej cytryny, łyżkę startego ogórka i wymieszaj je delikatnie z połową szklanki mąki pszennej. Tak przygotowana maseczkę nałóż na twarz i po 15 minutach spłucz.
Pamiętaj, że maseczka powinna być przygotowana bezpośrednio przed nałożeniem, a użyte składniki (owoce, śmietana) muszą być świeże.