Macierzanka tymianek (roślina przyprawowa rodzina – jasnotowate)

Macierzanka tymianek (roślina przyprawowa rodzina – jasnotowate)

Należy wiedzieć, że nazwa tej rośliny pochodzi od greckiego słowa “thymon”, czyli “odważny”. Tą nazwę nadano z uwagi na rzekomy wpływ macierzanki (inne nazwy: tymianek, tymianek pospolity) na ludzką psychikę – od wieków sądzono bowiem, że stanowi antidotum na nieśmiałość. Aby nabrać pewności siebie, należało pić przyprawione tymiankiem piwo. Natomiast doświadczenia współczesnych piwoszy dowodzą jednak, że nieśmiałość można wyleczyć piwem bez jakichkolwiek dodatków. Starożytni Egipcjanie stosowali olej pozyskiwany z nasion tej rośliny do balsamowania zwłok, a także do zabiegów kosmetycznych. Rzymscy żołnierze kąpali się w wodzie z aromatem tymianku, co miało wpłynąć na ich waleczność. Należy wiedzieć, ze w epoce renesansu sądzono, że tymianek może ustrzec mieszkańców Europy przed zarazami przetaczającymi się w tym czasie przez kontynent, natomiast w trakcie I wojny światowej olejek z tymianku wykorzystywano jako naturalny środek antyseptyczny. Współczesna medycyna naturalna potwierdza lecznicze właściwości tej rośliny. Płukanki i napary z tymianku stosuje się do łagodzenia chorób gardła (schorzenia górnych dróg oddechowych) oraz pielęgnacji włosów. Łagodzi również zaburzenia żołądkowe. Ponadto warto dodać, że tymianek łagodzi objawy padaczki i melancholii, a jego spożycie miało działać pozytywnie na niektóre zaburzenia nerwowe oraz chronić przed sennymi koszmarami. A co możemy powiedzieć o występowaniu i uprawie tej rośliny? Należy wiedzieć, że ta roślina pochodzi z obszarów zachodnioeuropejskiej części Morza Śródziemnego. Z czasem rozprzestrzeniła się w Afryce Północnej i na pozostałe obszary Europy. W Polsce jest gatunkiem pospolitym w całym kraju. Uprawiany w wielu rejonach świata z nasion lub rozsady. Jakie jest zastosowanie tej rośliny? Warto wiedzieć, że ziele macierzanki tymianki posiada bardzo aromatyczny zapach i korzenny, gorzki smak. Jest przyprawą używaną głównie w kuchni śródziemnomorskiej. Tymianek świetnie komponuje się z jagnięciną, cielęciną, wołowiną, drobiem i rybami. Podkreśla smak pasztetów, farszów i wędlin. Stanowi też pożądany dodatek smakowy do gulaszów, zup i bulionów. Możemy go również dodać do chleba, pasty jajecznej, masła ziołowego, majonezu, aromatyzowanego octu i musztardy, zapiekanek z fasoli i soczewicy. Ponadto nadaje ciekawy aromat pomidorom, warzywom korzeniowym i kapustnym oraz pieczarkom. Jego smak dobrze łączy się z cytryną, czosnkiem i bazylią. Możemy się pokusić o przyrządzenie tymiankowej soli (łyżka mielonego ziela na 1 łyżkę soli).

Dodaj komentarz