Nasz organizm potrzebuje wielu substancji do właściwego funkcjonowania. Część z nich, jak np. kwasy omega-3, ma tak duże znaczenie i wpływa na tak wiele procesów, że ich pominięcie niesie ze sobą zgubne skutki dla naszego zdrowia. Dlaczego kwasy omega-3 są tak istotne i skąd je brać?
Czym są kwasy omega-3?
Kwasy omega-3 to jedne z rodzajów tłuszczy, które obok tych nasyconych i jedno-nienasyconych, powinny się znaleźć w naszej diecie. Omega-3 to tłuszcze wielo-nienasycone. W swoim łańcuchu węglowym zawierają ostatnie wiązanie podwójne na 3 atomie węgla licząc od jego końca. W diecie człowieka istotną rolę pełnią 3 takie kwasy: kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dekozaheksaenowy (DHA) i kwas alfa-linolenowy (ALA). Ostatni z nich występuje głownie w produktach roślinnych, takich jak olej lniany i rzepakowy, czy orzechy włoskie, awokado, pestki dyni, nasiona soi. Dwa pierwsze są z kolei w zdecydowanie większej ilości spotykane w tłustych, morskich rybach np. sardynkach, makreli, łososiu, czy dorszu.
Wpływ kwasów omega-3 na organizm
Na kwasy omega-3 nie bez powodu zwraca się uwagę w licznych dietach, czy składzie dobrych suplementów. Związki te mają szeroki i bardzo dobrze udowodniony naukowo wpływ na regulację mechanizmów utrzymujących homeostazę ludzkiego organizmu, czy po prostu dbają o jego równowagę. Spożywanie kwasów omega-3 na pewno obniża stężenie triglicerydów we krwi, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko rozwoju i powikłań chorób układu sercowo-naczyniowego. Związki te są też ważnym składnikiem budulcowym błony komórkowej, przez co wpływają choćby na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Kwas DHA jest kluczowy dla właściwego rozwoju, a potem funkcjonowania mózgu, dlatego jest go bardzo dużo w mleku matki, a jego niedobory widać w chorobach neurodegeneracyjnych tj. Alzheimer. Do tego właściwości przeciwzapalne pomagają walczyć z RZS, zespołem jelita drażliwego, czy najzwyklejszymi przeziębieniami.
Skąd brać kwasy omega-3?
Jak już zostało wspomniane, te niezwykle wartościowe związki w naturze występują głównie w morskich rybach oraz orzechach i nasionach. O ile orzechy i nasiona są na polskim rynku w miarę łatwo dostępne, to z rybami jest już większy problem. Morskie ryby dla przeciętnego Polaka są stosunkowo drogim produktem spożywczym, a do tego naprawdę ciężko znaleźć takie dobrej jakości. By utrzymać właściwą podaż kwasów omega-3 z pożywienia należałoby spożywać porcję ryby około 3 razy w tygodniu. Nie da się ukryć, że może być to uciążliwe i trudno dostępne. Z tego powodu dla większości osób zaleca się supelementację, a związki te można znaleźć w produktach takich jak: ASA Novocardia, Proliver Cardio, Olimp Gold Omega-3. Dostarczenie tych tłuszczy z produktów roślinnych będzie zdecydowanie trudniejsze, szczególnie dla mężczyzn, ponieważ ich przetwarzanie do użyteczniej formy, ze względu na działanie hormonów, będzie przebiegało mniej sprawnie niż u kobiet.