Mangostan – owoc o wyjątkowych właściwościach

Mangostan – owoc o wyjątkowych właściwościach

Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej nietypowy i bardzo egzotycznych owoców. Mangostan nadal jest swojego rodzaju gratką i ciężko dostać go świeżego, ale podobno jego smak jest nie do porównania z żadnym innym. Co jeszcze wyjątkowego, poza smakiem, ma w sobie ten owoc?

Czym jest owoc drzewa mangostanu?

Drzewo mangostanu rośnie w strefie międzyzwrotnikowej, a największą popularnością cieszy się na Tajlandii, choć wiadomo, że nie jest to kraj jego pochodzenia. Drzewa zaczynają owocować dopiero po 6-8 latach, a w sezonie, od powstania zalążków owoców do osiągnięcie przez nie dojrzałości, mija prawie pół roku. Owoc mangostanu ma postać lekko spłaszczonej, ciemnofioletowej, około 6-cio centymetrowej kulki. Pod bardzo twardą, grubą skórką ukryty jest biały, bardzo soczysty miąższ o lekko galaretowatej konsystencji. W Polsce o mangostan w świeżej postaci niestety wciąż jest trudno, ale osoby, którym udało się go skosztować, twierdzą, że smaku nie da się opisać, bo jest tak wyjątkowy. Najczęściej wspomina się jego silny aromat, lekką słodko-goryczkową nutę. Niektórzy próbują go odnieść do smaku innych, bardzo specyficznych owoców, typu kiwi, czy truskawka, ale i tak nie odzwierciedla to jego specyfiki.

Mangostan i jego właściwości odżywcze

Mangostan jest bardzo popularnym owocem w krajach azjatyckich, ale nie posiada niesamowitych właściwości odżywczych, co w krajach, gdzie wysoko ceni się medycynę naturalną, może wydawać się nieco dziwne. Kalorycznie plasuje się gdzieś pośrodku innych owoców, ponieważ zawiera lekko ponad 60 kcal. na 100g produktu. W swoim składzie zawiera sporo (jak na owoc) białka, a do tego węglowodany, w tym bardzo potrzebny błonnik. W tego miąższu nie pozyskam za to ani grama tłuszczów nasyconych, czy cholesterolu. Jeżeli chodzi o składniki mineralne i witaminy, to mangostan nie plasuje się nadzwyczaj wysoko, ale mimo to warto go spożywać ze względu na witaminy A, B, C i E oraz niektóre minerały, tj.: cynk, mangan, sód, czy potas, które mogą istotnie wspierać pracę układu krwionośnego.

Mangostan dla zdrowia – właściwości

Choć właściwości odżywcze mangostanu nie należą do wybitnych, to pod względem zdrowotnym warto zwrócić uwagę na stosunkowo dużą zawartość antyoksydantów. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują ksantony, które występują w innych źródłach niezwykle rzadko. W połączeniu z witaminą C i cynkiem tworzą one silny koktajl do walki z wolnymi rodnikami. Wolne rodniki to tak naprawdę stres chemiczny dla naszych organizmów, a jego główną oznaką są zaburzenia regeneracji, czy szybsze starzenie się. Te zmiany szczególnie szybko i mocno widać na naszej skórze, włosach i paznokciach. Dzięki korzystnemu wpływowi antyoksydantów na zachowanie młodości i witalności, uważa się, że owoc mangostanu ma właściwości odmładzające, ale jego pozytywny wpływ zobaczymy też na cerze skłonnej do podrażnień, która po pielęgnacji wyciągiem z mangostan, jest gładsza, bardziej elastyczna i ma równy koloryt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.