Na co stosować pyłek pszczeli?

Na co stosować pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli jest składnikiem wielu produktów na odporność, ale może być też stosowany samodzielnie. Te drobne ziarenka dzięki swoim wszechstronnym właściwością znalazły się w zaszczytnym gronie super foods, czyli produktów dobrych na wszystko. W czym najbardziej może Ci pomóc?

Pyłek pszczeli – skąd się bierze i czym jest?

Pyłek pszczeli ma formę takich drobnych ziarenek pokrytych warstwą nektaru, które pszczoła zanosi do ula razem z zebranym miodem lub spadzią. W ulu znajdują się otworki, przez które pszczoła przeciskając się ściąga z siebie do 30% zebranego pyłku, a my możemy tę porcję wykorzystać. Dlaczego nie więcej? Pyłek jest bardzo istotny dla mieszkańców ula. Pszczoły poddają do dalszej obróbce, dodając do niego swoje enzymy trawienne i miód. Uzyskany produkt stanowi dla nich idealną pożywkę z dużą zawartością białka i potrzebnych makro i mikroelementów, która pozwala im przetrwać najzimniejsze miesiące nim będą mogły z powrotem wylecieć po nektar.

W czym pomoże pyłek od pszczół?

Zebrany przez pszczoły pyłek zawiera w sobie aż 250 aktywnych substancji. W jego składzie znajdziemy m.in. witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i całe mnóstwo antyoksydantów. Dzięki antyoksydantom zmniejszona zostaje ilość wolnych rodników, a co za tym idzie spowalniany jest rozwój chorób, szczególnie tych przewlekłych i znacznie zmniejszane są stany zapalne, które leżą u podstaw wielu schorzeń. Regularne stosowanie pyłku pszczelego normuje poziom cholesterolu we krwi, a co za tym idzie znacząco poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Pyłek wspomaga również procesy detoksykacyjne, a więc korzystnie wpływa na pracę wątroby. Właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne pomagają szybciej zwalczać wszelkiego rodzaju zakażenia, od tych dotyczących okresowych przeziębień, przez zatrucia pokarmowe, po te spotykane w związku z ranami na ciele.

Jak spożywać pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli jest składnikiem wielu produktów związanych z wzmacnianiem naszej odporności, a także maści, czy kremów mających zminimalizować podrażnienia skóry, ułatwić leczenie trądziku, czy przyspieszyć gojenie się ran. Taka forma podania jest jedną z najpopularniejszych i najprostszych, ale pyłek ten można stosować jako samodzielny produkt spożywczy dodawany do naszych normalnych posiłków. Najpopularniejsze jest łączenie go z raczej słodkimi potrawami, ale sprawdzi się też jako dodatek do sałatkowego dressingu. Śmiało możesz spożyć go na śniadanie dodają łyżkę do owsianki, czy jogurtu. Fantastycznie wzbogaci smak domowej granoli, ale pamiętaj, żeby dodać go po pieczeniu, bo nie lubi przegrzewania. Pyłkiem możesz posypać dżem na gorącej grzance lub toście, a nawet dodać go do polewy czekoladowej przy okazji jedzenia lodów. Ach… No i oczywiście nie zapomnij o herbatce z cytryną i malinami. Tu pyłek również będzie strzałem w 10, ale znowu poczekaj aż napój ostygnie i osiągnie temperaturę około 40 stopni. Jak widzisz, jedyne co Cię ogranicza to Twoja wyobraźnia, a właściwości pyłku są tak szerokie, że aż szkoda jej nie uruchomić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.