Dla zdrowia
Bez witamin nie moglibyśmy żyć. Do czego konkretnie są nam niezbędne, ile witamin potrzebujemy i jakie są ich najlepsze źródła? Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – to musisz wiedzieć
Witamina A
A – wpływa korzystnie na stan skóry i błon śluzowych; sprawia, że dobrze widzimy; zwiększa odporność na infekcje układu oddechowego; jest niezbędna dzieciom do wzrostu. Niszczy ja światło i wysoka temperatura. Dawka dobowa dla kobiet to 700 mcg, dla mężczyzn 900 mcg.
Objawy niedoboru: słabsze widzenie o zmroku (tzw. kurza ślepota), mniejsza odporność organizmu na infekcje, suche spojówki, skóra sucha i szorstka, trądzik, zmęczenie oraz bezsenność.
Dobrym źródłem witaminy A są: marchew, mięso, margaryna witaminizowana, żółtka jaj, ryby morskie, brokuły, cykoria, pomidory, szpinak, szparagi. By była jeszcze lepiej przyswajalna warto łączyć ją z witaminą E, cynkiem i selenem.
Witamina D
D – potrzebna do budowy i utrzymania mocnych kości oraz zębów: bardzo ważna dla właściwej gospodarki wapniem i fosforem w organizmie: wzmacnia odporność. Niszczy ją Światło i wysoka temperatura. Dawka dobowa dla kobiet i mężczyzn to 10 mcg, natomiast po 65 r.ż. 15 mcg.
Objawy niedoboru: zmiękczenie kości takie jak w krzywicy i osteomalacji (rozmiękczaniu tkanki kostnej), osteoporoza, słabe zęby, niższa odporność.
Źródło witaminy D to: żółtka jaj, tran, tłuste ryby, wątroba; wzbogacone są w ta witaminę margaryny i mleko. Warto łączyć ją z witaminą A i C oraz wapniem i fosforem.
Witamina E
E- niezbędna do prawidłowej przemiany materii w komórkach organizmu (szczególnie układu nerwowego); jest głównym przeciwutleniaczem – zmniejsza ryzyko zachorowania np. na miażdżycę i choroby nowotworowe. Niszczy ją światło i wysoka temperatura. Dawka dobowa dla kobiet to 8 mg, a dla mężczyzn 10 mg.
Objawy niedoboru – osłabienie, zaburzenia pracy systemu nerwowego, kłopoty z koncentracją, przesuszona skóra.
Źródła witaminy E to: orzechy, oleje roślinne, witaminizowane margaryny, pełnoziarniste kasze, jaja, oliwki, ciemnozielone warzywa liściaste, kiełki pszenicy, migdały. Warto ją łączyć z witaminą A i C oraz selenem.
Witamina K
K – fachowa nazwa to menadion. Witamina ta jest potrzebna przede wszystkim do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi. Niszczy ją głównie światło. Dawka dobowa dla kobiet to: 55 mg, a dla mężczyzn 65 mg.
Objawy niedoboru – obniżenie krzepliwości krwi, np. skłonność do krwotoków, łatwe tworzenie się siniaków, trudniejsze gojenie się ran.
Źródłem witaminy K są: zielone warzywa liściaste, wątroba, wodorosty morskie.
Dostarczanie witamin to najlepszy sposób na normalne funkcjonowanie. A które warzywa i owoce poprawią koloryt naszej skóry?