Zdrowa dieta dziecka

Zdrowa dieta dziecka

Nowa rzeczywistość

Rozwój cywilizacji przyniósł nam wiele pożytku, ale również szkód, często dotkliwie odbijających się na naszym codziennym życiu i zdrowiu. Coraz częściej dzieci zamiast na podwórku spędza czas przed telewizorem lub komputerem, dodatkowo zajadając się niezdrowymi przekąskami, takimi jak: chipsy, batoniki czy popijając słodkie napoje. Rodzice są zabiegani i większość dnia spędzają w pracy, więc nie mają możliwości kontrolowania swoich pociech w takim stopniu, w jakim by chcieli.

Zdrowa dieta dziecka

Tymczasem w diecie dziecka powinny znajdować się produkty ze wszystkich grup pokarmowych, oczywiście z naciskiem na te najzdrowsze czyli zboża, warzywa i owoce, ryby, ziarna i orzechy i zioła oraz nabiał. Powinniśmy kształtować zdrowe nawyki żywieniowe u dzieci już od najmłodszych lat (w okresie niemowlęcym i wczesnym dzieciństwie), ponieważ wtedy właśnie wykształca się tkanka tłuszczowa. Dobrze zbilansowana dieta uniemożliwi przerost tkanki i zapobiegnie problemom zdrowotnym w przyszłości.

Oto kilka sposobów, które sprawią, że dieta naszych pociech będzie zdrowsza:

– codziennie podawaj warzywa i owoce: możesz je przemycać w daniach lub podawać jako przekąski ze zdrowym dipem.

– podawaj warzywa strączkowe, zwracając uwagę na wiek dziecka – im młodsze dzieci tym  warzywa strączkowe powinny być lżej strawne. Podawaj je 2-3 razy w tygodniu, np. w postaci zmiksowanego musu dodanego do innych warzyw

– zamień olej rafinowany, na oliwy i oleje z pierwszego tłoczenia i tłoczone na zimno. Szczególną rolę odgrywają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdziemy w olejach roślinnych: sezamowym, słonecznikowym, sojowym, kukurydzianym, lnianym, rybach morskich i orzechach

– zamień biały cukier na cukier trzcinowy, a jeszcze lepiej na słód ryżowy i jęczmienny, syrop buraczany, kukurydziany i klonowy. Pamiętaj, aby nawet takie słodkości ograniczać!

– zamień sól białą na sól nierafinowaną, czyli nieoczyszczoną (bogatą w składniki mineralne i pierwiastki śladowe). Sól kamienna i sól morska rafinowana, czyli oczyszczona jest bezwartościowa

– wprowadź pełne ziarna zbóż: ryż naturalny krótkoziarnisty i długoziarnisty, kaszę jaglaną, orkisz, jęczmień i owies bezłuskowy lub kaszę gryczaną

– zamień mąkę białą na mąkę razową

– podawaj orzechy i nasiona. Są one źródłem wysokiej jakości kwasów tłuszczowych nienasyconych, a także błonnika, wapnia, witamin A, B i E oraz i licznych mikro- i makroelementów.

To oczywiście tylko kilka propozycji, ale nawet takie zmiany w diecie wpłyną pozytywnie na organizm twojego dziecka.

Dodaj komentarz