Wyjątkowe właściwości olejku łopianowego

Wyjątkowe właściwości olejku łopianowego

Popularność olejków w kosmetyce cały czas rośnie. Co raz częściej, szukamy ich nie tylko w składzie kosmetyków, ale decydujemy się na użycie ich, jako oddzielnych produktów. Jedną z roślin o bardzo szerokich właściwościach jest łopian. Jak mądrze korzystać z tego olejku roślinnego?

Łopian – pospolita roślina, o niepospolitym działaniu

Łopian jest dość często spotykaną rośliną w strefie umiarkowanego klimatu. Dlatego możesz też go często spotkać na terenie Polski. Rośnie w lekko zacienionych miejscach, z dużą ilością innych roślin osiągających podobną wysokość (duże okazy nie przekraczają 2 metrów). Zapewne kojarzysz ją ze swojego dzieciństwa i zabaw na łąkach lub brzegu lasu. Tak, to jest to ustrojstwo, w którym rzucali w Ciebie koledzy, a po zabawie trzeba było odczepiać je od ubrań. W medycynie naturalnej łopian od dawna jest bardzo ceniony za swoje wszechstronne właściwości, które wynikają z dużej ilości składników aktywnych, jakie w sobie zawiera. Na szczególną uwagę zasługuje witamina C, która jako bardzo silny przeciwutleniacz, wspomaga procesy regeneracji, spowalnia starzenie, chroni i wzmacnia nasz organizm. Wysoka zawartość siarki korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Do tego inulina, która jest polisacharydem o właściwościach probiotycznych, więc pomaga utrzymać w równowadze florę bakteryjną skóry i przewodu pokarmowego.

Olejek łopianowy na problemy trawienne.

Olejek łopianowy wszechstronnie poprawia pracę wielu elementów naszego układu pokarmowego. Pobudza wytwarzanie enzymów trawiennych, soków żołądkowych, uszczelnia śluzówkę, a do tego jest świetną pożywką dla mikroorganizmów bytujących w naszym jelicie. Dzięki zawartości antyoksydantów, które redukują liczbę wolnych rodników, wspomaga procesy detoksykacji, a więc będzie skuteczny w wielu problemach z wątrobą, która jest pewnego rodzaju filtrem w naszym ciele.

Olejek łopianowy w kosmetyce zwalczy podrażnienia.

Łopian zapewne większość z nas kojarzy ze składu szamponów przeciwłupieżowych i rzeczywiście dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, nawilżającym i łagodzącym podrażnienia pomaga się go pozbyć. Łopian, pomimo swojego bardzo wszechstronnego i mocnego działania, jest jednocześnie bardzo delikatny. Nawet osoby z bardzo wrażliwą skórą głowy, atopowym zapaleniem skóry, trądzikiem, silnymi przebarwieniami mogą go stosować w pielęgnacji. Włosy i cera na które stosuje się ten olejek, czy to samodzielnie, czy w dobrze dobranym, świetnej jakości kosmetyku, stają się elastyczne, lśniące, miękkie, po prostu zdrowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.